Her er 10 tips for å filte fortere – Spar fingrene og tiden din!
La oss være ærlige et øyeblikk – nålefilting er fantastisk, men det tar tid. Myyye tid. Derfor har vi samlet noen tips som kan hjelpe deg å filte raskere og mer effektivt, uten å gå på kompromiss med kvaliteten.
1. Hold, fold, og rull – en solid start er halve jobben
En av de viktigste triksene for å få opp farten er å sørge for at ulla er skikkelig brettet eller rullet sammen før du begynner å filte. Jo mer kompakt ulla er fra starten av, jo mindre stikk trenger du for å få den tovet og til å holde formen. Dette kan spare deg for masse tid, spesielt hvis du jobber med større prosjekter som hode og kropp. På hode/kropp må du holde hardt og du må unngå at det blir store luftrom inne i den tovede kula.
2. Kvalitetsnåler og kvalitetsull – en investering i fart/tid
Ikke undervurder kraften av gode verktøy! Kvalitetsnåler og kvalitetsull kan gjøre en stor forskjell når det kommer til hvor raskt du kan filte. Dårlig ull kan være vanskeligere å jobbe med, og billige nåler har en tendens til å miste skarpheten raskere (eller ikke være skarpe fra starten av ) bøye seg og knekke. Om det ikke står oppgitt tykkelsen på nåla (Gauge) kan det være ett varsko på dårlige nåler. Når nåla er skarp, glir den lettere gjennom ulla og jobben går raskere.
3. Få flere nåler i gang samtidig – dobbelt så raskt, dobbelt så morsomt
En smart måte å øke farten på er å bruke flere nåler samtidig. Du kan bruke en nåleholder designet for dette formålet, eller rett og slett holde flere nåler sammen med en gummistrikk. På denne måten kan du dekke større områder på kortere tid, og spare både energi og stikk. Bare pass på fingrene – mer nåler betyr også mer risiko for uheldige stikk! Vi har designet vår egen nåleholder i foreløpig 6 flotte farger. Vi har laget ett eget blogginnlegg om nåleholderne her.
4. Puncher til flatfilting – din nye bestevenn
Når det gjelder flatfilting, er en puncher med 7 nåler en absolutt gamechanger. I stedet for å bruke tid på å stikke med én nål om gangen, kan du filte store flater på en brøkdel av tiden. Perfekt for prosjekter som krever større, flate områder, nålefilte på sitteunderlag, tøfler, votter, klær til figurene, ører osv. Vi liker ikke å bruke Puncher til 3D, men bruker den til ører og klær.
5. Bruk riktig nål – grovere først, finere etterpå
Begynn med en grovere nål når du starter et nytt prosjekt, eller flere finere. Grovere nåler filte ulla raskere og tar bedre tak i ulla, finere nål vil du kjenne bare glir igjennom uten å ta tak i ulla. Når det blir tungt å filte eller nåla ikke kommer lett inn i arbeidet kan du bytte til finere (eller færre) nåler. Dette krever litt erfaring for å kjenne, men du vil lære dette fort.
6. Rull i håndflatene – for en ekstra filtingseffekt
Når du har formet for eksempel en arm eller et bein, kan du rulle den i håndflatene dine for å komprimere og filte den ytterligere. Denne enkle teknikken kan bidra til å forme biten raskere, spesielt hvis du trenger en jevn og fast overflate.
7. Er nåla skarp nok? Tid for en nåle-sjekk ?
Sjekk at nålene dine er skarpe. En sløv nål vil bremse deg ned og kreve mer innsats for å oppnå samme resultat. Sammenlign med en ny nål – hvis du ser eller føler en forskjell, er det på tide å bytte. En skarp nål betyr mindre arbeid og raskere resultater. Vi bruker bare kvalitetsnåler og har brukt flere nåler i mange år uten at de har blitt dårlige, bytter da de knekker😊 men du kan jo sjekke om du føler den er slitt.
8. Bruk filteunderlag som gir god motstand
Når du jobber med nålefilting, er underlaget du bruker viktig både for å beskytte deg, bordet og nålene, ett fast underlag gir god motstand, noe som gjør at nålene kan trenge gjennom ulla lettere og mer effektivt. Skumblokker eller børster er vanlige valg, men sørg for at underlaget ikke er for mykt – da risikerer du å miste mye av energien i hvert stikk. Filteunderlaget må skiftes etter en stund, de synker sammen (punkterer) og gir ikke god motstand. Våre filteunderlag er hele 5 cm tykke og vi er superfornøyd med de.
9. Arbeid lagvis
Del opp prosjektet ditt i lag eller seksjoner. Start med en grov filting av hovedformen, og legg deretter til detaljer lagvis. Dette lar deg jobbe mer systematisk og raskere, i stedet for å prøve å oppnå alt på en gang. Lag-for-lag-teknikken er spesielt nyttig for komplekse prosjekter som krever både struktur og detaljer. Da du jobber med f.eks hode eller kropp skal du ha flere lag utenpå så du har mange sjanser for en fin overflate til slutt, du trenger ikke tenke på det i første omgang.
10. Bruk et referansebilde
Har du en klar idé om hvordan sluttresultatet skal se ut? Bruk et referansebilde! Dette hjelper deg med å holde fokus og gjør det enklere å følge de rette proporsjonene fra start, noe som igjen reduserer tiden du bruker på å rette opp feil senere.
Følger du disse tipsene burde du være godt rustet til å øke tempoet på filtingen din uten å miste noe av magien som gjør denne hobbyen så givende. Det er ingen hemmelighet at nålefilting kan være tidkrevende, men med disse tipsene håper jeg at du kan få opp farten, samtidig som du nyter prosessen.
Har du noen egne tips eller triks for raskere filting? Del dem gjerne i kommentarfeltet – vi er alltid på jakt etter flere gode ideer! Dessverre får vi ikke svart på kommentarer her, MEN vi leser alle og noterer tips og ting dere vil vi skal skrive om.
God filting !