Betal med Vipps og Klarna

Gratis frakt på ordre over 1000,-

Fast frakt 79,-

Nålefilting for nybegynnere

Nålefilting for nybegynnere

Hva er nålefilting ? Nålefilting utstyr ?

Grunnleggende informasjon til deg som er nybegynner. Du bruker karda ull og en nål med mothaker for å få ulla til å tove seg sammen, jo mer du stikker jo fastere blir ulla tovet.  Det er litt som å bygge med byggeklosser, men med ull og en super-spiss filtenål. 

Det du trenger er :

1. Karda ull

2. Filtenåler, gjerne i forskjellige kvaliteter

3. Filteunderlag

4. Tålmodighet, forsiktighet (nålene er tynne, spisse og kan brekke)

5. Fantasi

Ull

Det finnes flere typer ull, vanligst til nålefilting er karda ull. Vi bruker og selger kun ull fra Hillesvåg ullvarefabrikk, de har flott Norsk karda ull som filter bra og finnes i mange fine farger. Du kan også bruke kardebånd og merino tops. Ull fra Alpakka filter også bra, men hold deg unne kardet merino - den egner seg ikke til  nålefilting. Mer om ull i ett eget blogginnlegg senere.

Filtenåler 

Nålefiltenåler er ikke som vanlige nåler. De har små, skarpe hakk, mothaker som tar tak i ullfibrene og tover ulla sammen. Når det kommer til nålefilting, er nålene hjertet i prosessen. Selv om de ser ganske like ut ved første øyekast, har de forskjellige egenskaper avhengig av tykkelse og form. Her er en kort oversikt over de ulike typene nåler:

Tykkelsen måles i Gauge (G) der en nål med 42 G er tynnere enn en 38 G. 

Triangelnål-  Dette er den mest vanlige formen, med tre kanter med 1-3 mothaker på hver kant. 

Spiralnål- Denne nålen har en spiralform, noe som gjør at den drar med seg mer ull når du stikker den inn. Denne er fin til å feste deler sammen, feste ull til ull.

Stjernenål- Denne nålen har fire (eller flere) kanter i stedet for tre, noe som betyr flere filtepunkter per stikk. 

Reversnål- Dette er en nål som trekker ull ut i stedet for å presse det inn.  Den brukes ofte til å lage en "pelsaktig" overflate, siden den trekker ut små fibre fra innsiden og skaper en luftig tekstur på utsiden.

Puncher - Dette er en holder til 7 nåler, denne er super om du skal flatfilte (klær, ører etc) eller nålefilte på sitteunderlag, votter etc Nålefilting er uansett tidkrevende, og da er det flott å kunne bruke 7 nåler samtidig isteden for 1.

Husk: Nåla skal alltid stikkes rett inn og rett ut – aldri bøyes - da brekker den. Hvis du føler at du må bruke mye kraft for å få nålen gjennom ulla, er det på tide å bytte til en finere nål. Det er viktig å vite at nåler knekker fra tid til annen. Det er helt normalt, og det skjer med oss alle, uansett erfaring. Nålene er tynne og skjøre, og kan brekke spesielt når de brukes i feil vinkel, vris, bøyes eller får for mye press. Sørg for å ha nåler i reserve !

Hvis nålen knekker inni en figur, og du ikke klarer å få ut nålespissen som sitter fast inni ulla, er det best å kaste den. Selv om det kan være fristende å bare fortsette med prosjektet, bør du absolutt kaste figuren hvis du ikke får ut den knekte nålen. Du vet aldri hva som kan skje senere, og ingen vil risikere at barn eller dyr skader seg på en skjult, skarp nålespiss.

Filteunderlag 

Du trenger filteunderlag (filtepute eller skumunderlag) for å unngå å ødelegge bordet ditt og nålene dine, og selvfølgelig for å ikke stikke deg selv. Det er vanskelig å unngå å få ullfiber i matten, for å rengjøre matten kan du ta litt vann å fukte hånda og dra over, da får du enkelt med ullfiber fra matten. Du kan også bruke en side til mørke farger og en til lys, merk matten med f.eks litt lys ull på siden du skal bruke til lyse farger. Etter mye bruk vil matten falle sammen (punktere) og blir ikke så god å bruke, da er det på tide å skifte til en ny, men ta gjerne vare med den gamle. Utslitte filtematter kan brukes til å ha nåler på, klippe til mindre biter å ha inni vott/tøffel du skal nålefilte på. 

Tålmodighet

Nålefilting er en langsom prosess, det tar tid å nålefilte. Om du ønsker oppskrifter eller komplette pakker med alt du trenger så får du det her hos oss i Ullnåla. Vi har også noen helgekurs så følg med.  Underveis i prossessen ser arbeidet ofte ikke bra ut, så ikke kritiser halvferdig arbeid. Ha det gøy, husk nålefilting er en kunst! Hvis du lager en liten, rar katt i stedet for en flott tiger, så hva så? 

Det er ikke noe rett eller galt her, bare massevis av muligheter til å skape noe fantastisk. Lykke til, og ha det gøy med å stikke deg inn i filteverdenen.

Fantasi

Det er kun fantasien som setter grenser for hva man kan lage. Selv om vi her i Ullnåla lager mest av søte små pyntefigurer som kan minne om mus og kaniner, har vi også troa på at det er mulig å filte alt fra romskip til hele jordkloden vår. Vi gleder oss til å se mange flotte nålefiltede mesterverk fra alle kriker og kroker i hele Norge og resten av verden!

Legg gjerne igjen en kommentar om hva du vil vi skal skrive om eller dine egne tanker om denne blogg posten. Vi dessverre ikke svart på kommentarer her, MEN leser alle og noterer hva dere vil vi skal skrive om.

Forrige side
Neste side

2 Kommentarer

  • Toril Prestegård

    Gleder meg med å følge med her😀 Prøver å lære😀

  • ingrid milly langfloen

    Finnes det beskyttelse til fingrene som nåler ikke går gjennom til huden?

Legg igjen en kommentar

Merk at kommentarer må godkjennes før de publiseres.